MestskáKnižnica
vBratislave

Ako čítať: Sprievodca literatúrou

Pridané 4. 3. 2022
Ako čítať: Sprievodca literatúrou

Spoznajte čaro rôznych literárnych žánrov a foriem. Spolu s odborníkmi a odborníčkami si prostredníctvom videosérie Ako čítať priblížime zaujímavosti zo sveta literatúry a jej žánrov.

Pozrite si krátke videá a získajte tipy na spestrenie svojho obľúbeného čítania

Ako čítať sci-fi

Sci-fi patrí medzi najobľúbenejšie žánre fantastiky, ale viete, čo s ňou má spoločné Jack London? A  poznáte napríklad prvý slovenský sci-fi román? Prečo by sme si všetci mali prečítať klasické sci-fi dielo Solaris približuje publicistka Lucia Lackovičová.

Ako čítať fantasy

Aký je vzťah reality a fantastickej literatúry? Katarína Soyka z vydavateľstva Hydra hovorí aj o tom, ako fantasy podporuje obrazotvornosť a kritické myslenie. Pozrite si, prečo by sa podľa nej o fantasy príbehy mali zaujímať nielen mladí ľudia, ale aj ich rodičia.

Ako čítať dizajn knihy

Prečo sa v beletrii používa pätkové písmo a prečo sa nám niektoré knihy čítajú ťažšie? Grafická dizajnérka Mária Rojko približuje, ako vzniká vizuálna podoba knihy. Prezradí aj to, akú literatúru sama pri svojej práci používa a ukáže, ako sa s dizajnom knihy dá experimentovať.

Ako čítať haiku

Poznáte pravidlá haiku a viete, čo predstavuje tzv. sezónne slovo? Autor a aktívny fanúšik tohto žánru, Matúš Nižňanský, ponúka odporúčania na svetové i slovenské haiku a približuje špecifiká tohto žánru.

Ako čítať komiks

Možno viete, že špecifickým druhom komiksu je manga. Aké sú však rozdiely medzi komiksom americkým a európskym a čo je typické pre mangu? Výtvarníčka a autorka mangy Klára Štefanovičová prezradí aj dôvod, prečo zošit s mangou zväčša ľahko zmestíte do vrecka.

Ako čítať ilustrácie

Premýšľali ste niekedy nad tým, ako sa do knihy dostanú ilustrácie? Mária Rojko z galérie ilustrácií Toto! Je galéria približuje, ako vyzerali počiatky slovenskej knižnej ilustrácie aj čo nám vlastne v knižke hovoria abstraktné obrázky.

Ako čítať dobrý preklad

Prístup k prekladaniu kníh sa v rôznych krajinách môže líšiť. Prekladateľka Barbara Sigmundová z OZ DoSlov vysvetľuje čo je najťažšie na prekladateľskej práci a približuje aj úskalia prekladu napríklad z češtiny.

Ako čítať Braillovo písmo

Asi ste už počuli o Braillovom písme, vďaka ktorému môžu čítať aj nevidiaci ľudia. Vedeli ste však, ako toto písmo vzniklo a z čoho vychádza? Učiteľ Vladimír Cintula vysvetľuje aj to, ako sa učia čítať nevidiace deti či dospelí, ktorí zrak stratili neskôr.

Ako čítať vlastné texty

Výzva nie je len text napísať, ale potom ho aj dobre prečítať. Dado Nagy vysvetľuje, aké sú najčastejšie chyby autorov a autoriek pri prezentácii vlastnej tvorby. Pozrite si jeho odporúčania pre kvalitné autorské čítanie.

Ako čítať digitálnu literatúru

Stretli ste sa už s digitálnou poéziou? Počiatky digitálnej literatúry sú spojené s milostnými listami a literárna vedkyňa a poetka Zuzana Husárová približuje rôzne formy, ktoré tento typ literatúry môže mať.

Bola táto stránka užitočná?

Odoberajte novinky z knižnice