MestskáKnižnica
vBratislave

Živé príbehy z knižnice - Štefánia

Pridané 28. 11. 2023
Živé príbehy z knižnice - Štefánia

“Dnes sme sa na návšteve u našej čitateľky, pani Čechovej, rozprávali o knihách, jej práci v oblasti kultúry a poslaní knižnice. Ale trochu som pritom pochopila aj to, ako plynie každodenný život uzavretý v malom priestore, z času na čas prerušený mechanickým hlasom hodín, a zároveň, svojim vlastným spôsobom, otvorený svetu a jeho rýchlemu tempu.” rozpráva Katka, naša nová posila na oddelení pre nevidiacich a slabozrakých.

V Dúbravke svišťal taký chladný vietor, že aj napriek dohovorenej návšteve som vchádzala do bytu pani Čechovej s pocitom, že sa tam idem skryť. Vo dverách ma privítala usmievavá 89 ročná pani s bystrým pohľadom a prekvapivo aj s komentárom na môj výzor. „Vidím obrysy“ vysvetlila mi, keď som sa začudovala. Aby som nezabudla splniť svoju úlohu – ešte so skrehnutými prstami som z tašky vytiahla CD na ktorých boli nahraté dokumenty týkajúce histórie a reálií Ukrajiny. Práve tie tvoria jeden z hlavných záujmov mojej hostiteľky.

Ako mi vysvetlila pani Čechová, k čítaniu audio kníh sa dostala pred 25 rokmi, keď začala mať vážne problémy so zrakom. Okamžite si na ne zvykla a prečítala ich viac ako všetkých klasických kníh vo svojom živote. Zvolila si k tomu vlastnú stratégiu – najskôr sa rozhodla prelúskať nositeľov Nobelovej ceny, potom prejsť zoznam povinného čítania a nakoniec významných slovenských autorov. Knihy jej pomohli prekonať aj ťažšie životné obdobia.

Pani Čechová dlhé roky pracovala na Ministerstve kultúry a preto sleduje aktuálne dianie v inštitúciách, medzi nimi aj v knižniciach. Oddelenie pre nevidiacich a slabozrakých je však pre ňu osobná záležitosť. Leží jej na srdci najmä kvôli ľuďom, ktorých sama dobre pozná. Želá si, aby aj vďaka knižnici žili aktívne a maximálne využívali svoje schopnosti. Sama do rozhovoru priniesla niekoľko nápadov na aktivity, do ktorých by sme sa mali s týmto zámerom pustiť.

Ale vráťme sa k spomínanej každodennosti. Pani Čechová trávi dni výhradne doma. Ak práve nemá návštevu, venuje sa sledovaniu televíznych správ, diskusných relácií a rada počúva odborníkov z rôznych vedných oblastí. Zaujíma ju predovšetkým medzi náboženský dialóg, ekumenizmus a filozofia. Sama hovorí, že svoj čas chce tráviť zmysluplne a preto „stále hľadá odpovede na nejasnosti, ktoré sa týkajú poznania.“

Pani Čechová síce povedala, že vidí obrysy, ale od začiatku bolo jasné, že vďaka svojim pozorovacím schopnostiam vidí svet v jasných kontúrach. Jej cieľom je chápať ho ešte lepšie a cibriť si vlastné názory. Berie na zreteľ súčasnosť a uvažuje o živote mladých ľudí. Hoci nevychádza z bytu, knihy, rozhlas a televízia jej pomáhajú orientovať sa v dianí. V pomyslenom labyrinte informácií sa pritom nestráca vďaka svojmu kritickému pohľadu a neutíchajúcej zvedavosti.

Ďakujeme za autentické fotografie k článku od Natálie Angletovej z občianskeho združenia Som s tebou.

Text: Katarína Marinová

1/5
+1 fotka

Odoberajte novinky z knižnice